nieuws

nieuwe berichten van de Stichting Steun Kinderen in Polen

Belevingstuin in Brzesko

Vorig jaar stelde de Stichting steun kinderen in Polen zich ten doel om de belevingstuin bij het kinderhuis in Brzesko te ondersteunen. Overste Zuster Marta heeft als droom om een mooie belevingstuin bij het huis te maken. Zij heeft dan ook onderzoek gedaan naar belevingsgerichte tuinen bij Poolse deskundigen. De stichting heeft geld ter beschikking gesteld. Eind 2019 is de grond geëgaliseerd en het gras ingezaaid.

Een plaatselijke aannemer heeft tegen een schappelijke prijs de paden aangelegd, gesponsord door een plaatselijke firma. De paden zijn erg belangrijk omdat een groot deel van de bewoners afhankelijk is van de rolstoel.

Het idee is dat alle bewoners, rolstoel gebonden of niet, kunnen genieten van veelkleurige en geurende bloemen, muziek instrumenten, vrolijke kunstwerken en speelartikelen.

In februari 2020 heeft een groep vrienden een glasworkshop gevolgd. Er zijn tegels van 15 bij 15 centimeter gemaakt met allerlei kleurige voorstellingen. De tegels zouden in de zomer van 2020 in een gazen hekwerk gehangen worden, zodat de zon er doorheen kan schijnen. Maar helaas gooide Covid-19 roet in het eten. Dus zal in 2021 het kunstproject worden afgerond. In 2021 wil de stichting de belevingstuin verder gaan ontwikkelen. We zijn blij dat Jolanda van Amerongen  (tuinarchitect)  Zuster Martha wil adviseren bij dit project. Zij heeft een bedrijf in het ontwerpen van tuinen en heeft veel kennis en ervaring van- en met belevingsgerichte tuinen. Samen met haar man heeft zij zich, na de omwenteling in Duitsland, vlak bij de voormalige oost-west-grens gevestigd in een oude boerderij