Zagorz

Zagorz

In Zagorz, nabij Sanok in zuid-oost Polen staat een klein huis voor de opvang van ouderen. Het huis bestaat eigenlijk uit twee gebouwen die naast elkaar staan. Zuster Sofia, de voormalige overste van het kinderhuis in Brzozow is hier de leidinggevende.

Ze heeft sinds haar komst (in 2001) met voortvarendheid al het nodige gerealiseerd. Zo zijn de kozijnen vervangen en van isolatieglas voorzien, de eetzaal is gerenoveerd, hele huis is geschilderd, de bestrating is vernieuwd en in de tuin is een prieeltje gebouwd waar de bewoners zomers buiten kunnen zitten. De tuin van het huis is ook aangepakt: begroeiing en een veilige omheining zijn er gekomen. Hierdoor kunnen de bewoners weer naar buiten zonder het gevaar dat ze de weg niet kunnen terugvinden.

Het huis dreigde gesloten te worden omdat de kamers te klein waren en ook op andere punten niet s aan de Europese normen voldeed.

Met steun van de Stichting Lamoli is een tussenvleugel tussen de twee bestaande gebouwen gemaakt. In deze vleugel zit de lift, woonkamer en twee badkamers. Op de bovenste verdieping zijn kamers gebouwd voor bewoners.

In 2011 hebben we gevierd dat het huis klaar was en gereed voor de toekomst.