Kleine projecten

Kleine projecten
Naast de vijf grote bouwprojecten ondersteunt de Stichting Steun Kinderen in Polen ook een aantal andere kinderhuizen. De steun betekent hier vooral het brengen van hulpgoederen. U kunt dan denken aan: speelgoed, knutselspullen, keukengerei en meubilair.

Lubaczow

De kinderarts van het ziekenhuis van Lubaczow was op bezoek in Wielkie Oczy en zag daar de mooie tekeningen op de muur en zo zijn ook de muren ook de kinderafdeling in het ziekenhuis door een Nederlandse huisarts gedecoreerd met dierenfiguren.

Het verplegend personeel vertelt dat de kinderen bij het zien van deze dieren worden afgeleid van hun pijn en angst.

 

Irena

Dit huis in Irena zorgen de nonnen voor vrouwen met een verstandelijke handicap. De bewoners helpen op de boerderij en er is een handwerklokaal.

Naast het huis waar de dames wonen, stond in 2001 een enorm huis in aanbouw. Afgelopen mei is een deel van dit huis in gebruik genomen. Het totale gebouw is nog lang niet af, maar wat er in de afgelopen 4 jaar met dubbeltjes en kwartjes bij elkaar is gespaard en gerealiseerd is indrukwekkend. De nieuwe kamers zijn ligt, er zijn ruimten voor (fysio)therapie en ontspanning.

 

Jantar

Dit project is dat het is opgericht door een vader van een gehandicapte zoon om hem zoveel mogelijk te leren voor zichzelf te zorgen. Ouders van andere gehandicapte kinderen sloten zich bij zijn stichting aan. Van de gemeente mochten ze een oud schoolgebouw gebruiken als dagopvang. De eerste lokalen zijn aangepast. Een andere vleugel staat nog in vervallen toestand te wachten op een opknapbeurt. De Stichting  heeft geregeld dat er een (rol)kas is gebracht. Op deze manier heeft de moestuin een nuttige uitbreiding gekregen. De kinderen leren in groepen: koken, iets met de computer, handwerken, rietvlechten en er is een soort timmerwerkplaatsje.

 

Wielka Wies

De contacten met het kinderhuis in Wielka Wies dateren al uit 1985. Er worden meervoudig gehandicapte kinderen verzorgd. Er is de afgelopen jaren fors gerenoveerd en aangebouwd.

Daarnaast is het beddengoed aan vervanging toe, zijn nog niet alle kamers opgeknapt en kan ook de keuken wel een betere inrichting gebruiken. Er ontbreken nog steeds belangrijke therapeutische mogelijkheden.